Kıymalı lazanya
Malzemeler
Kıyma sosu için
250- gr kıyma
50-ml çiçek yağı
½ ince burnuaz
kıyılmış kuru soğan
1- diş ince kıyılmış sarımsak
2- adet defne yaprağı
1- adet ince kıyılmış domates
1- dolu kaşık domates salçası
100- gr rende dil peyniri yoksa taze kaşar
Bir tutam kuru fesleğen
Bir tutam kimyon
Yeterince tuz ve karabiber
Peşamel sos için
50- gr tereyağı
50- gr un
250- ml süt
Bir tutam muskat
Yeterince tuz ve beyaz biber
Lazanya hamuru için
250- gr un
2- adet yumurta
30- ml zeytinyağı
Yeterince tuz ve bir çorba kaşığı ılık su
YAPILIŞLARI
Kıyma sos yapılışı
Bir tencerede
çiçekyağında kıymayı biraz kavurun sonra soğan ve sarımsakları ilave
edin. Pembeleşince salçayı ekleyip biraz daha kavurun , sonra domatesleri katın
ve 5 dakika daha
Soteleyin ,üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve tuzu ,
karabiberi , defne yaprağı , kimyon
Ve kuru fesleğeni ekleyin. 25 dakika kadar pişirin
Peşamel sos yapılışı
Bir tencede tereyağını
eritin ve unu ekleyin ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun, beş
dakika kadar kavrulmuş unu bekletin biraz soğusun sonra üzerine sıcak sütü azar azar eklerken
bir yandan da çırparak karıştırıştırın (topaklanma olmaması için süt sıcak ise
kavrulmuş un ılık veya biraz soğuk olması gerekir) sonra tuz ,beyaz biber ve
muskatı rendeleyin ve karıştırın.Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
Lazanya hamuru yapılışı
Mikserin kazanına unu ,
yumurtaları , zeytinyağı , tuzu ve ılık suyu koyup beş dakika kadar
Yoğurun.hamurunuzun kıvamı su
isterse bir kaşık daha ekleye bilirsiniz. kazandan alıp bir
Mermer veya tepsi içinde
üzerini örtüp 25 dakika kadar bekletin.Mikserininz yoksa aynı işlemi bir çukur
çelik kap içinde veya mermer üzerinde yapabilirsiniz.
Makarna açma
makineniz var ise hamurunuzu önce merdane ile biraz inceltin sonra 2 munara
İle inceltin ve kesip lazanya yaprakları elde edin.Makineniz yok ise hamuru üzerine un serperek mardane yardımıyla açın.
Yufka kalınlığında açıp istediğiniz büyüklüklerde kesin. Tencerede bol su
kaynatın. Suyun içine iki çorba kaşığı
çiçek yağı ve tuz ekleyin .kaynayan suda lazanya yapraklarını 1-2 dakika
haşlayıp süzgeç yardımıyla buzlu suya çıkarınız ve sonra süzgeçe alınız.
Yapılışı
Bir fırın kabını yağlayın ve bir sıra haşlanmış lazanya yaprağı dizin.lazanyaların üzerine çok az peşamel sos
dökerek yayın.tekrar lazanya yaprağı dizin , üst üste iki kat sonra peşamel sos
dökün ve üzerine kıymalı harçtan dökün
,rende dil veya kaşarın birazını yayın.
Üzerine tekrar lazanya koyun.tüm sos ve lazanya biteme kadar bu işleme devam
edin.ve iki kat kıyma sos ve rende peynir olsun.Son olarak en üstteki
lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve 30 dakika kadar 165 derece ısınmış
fırında pişirin.sonra kalan kaşar peyniri rendesini üzerine serpin ve fırında üzeri kızarınca çıkarın .10
dakika kadar bekletin ki lazanyalar yumuşasın.
Dilimleyip sıcak olarak servis yapınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder