TARİFLER

5/04/2015

Pizza hamuru yapılışı




Malzemeler 
Hamurun Malzemeleri:
45 gr. yaş maya,
1.kg. un
1/4 su bardağı zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz.
1 tatlı kaşığı bal
Yeterince ılık su
Yapılışı
Mayayı biraz ılık su ve bir kaşık un , tuzu , balı içine atıp karıştırdıktan sonra bir kenara bırakın. 15 dk bekletin biraz  maya un ile kabarsın.
Unu makinenin kazanının doldurun ortasını havuz gibi açın. Buraya zeytinyağını ve mayalı suyu boşaltın.makineyi çalıştırın düşük derece de yoğurtun.
Hamuru top haline getirip unlanmış bir kaseye koyup üstüne nemli bir bez örterek, ılık bir yerde hamur bir misli kabarıncaya kadar, bir-iki saat dinlendirin. (Eğer birden fazla pizza yapacaksanız, hamuru dinlendirmeden önce eşit parçalara ayırın.)
Ellerinizi unlayıp hamuru, üstüne ellerinizin içiyle vurarak, açın. Açma işlemini bir merdane  ile tamamlayıp, 0,5 cm. kalınlığında yuvarlak pizza hamurunu elde edin. Hamuru kenarlarından çekiştirerek (böylece hamurun orta kısmı daha ince olacaktır) yağlanmış bir tepsiye yerleştirin.

MAYA (Yaş maya ve kuru maya farkı)
yaş maya yerine ne kadar kuru maya kullanmanız gerektiği (veya tam tersi) şu formüle göre hesaplanır:
100 gram yaş maya = 33 gram instant kuru maya (yani tam tamına tarifte belirtilen yaş mayanın üçte biri kadar aktif kuru maya kullanacaksınız)


Yurt dışında kullanılan  diğer kuru maya tipi “active dry yeast”, yani aktif kuru mayadır. Granülleri instant kuru mayadan daha büyük olan aktif kuru mayayı kullanmadan önce suda çözülmesini bekleyip hala aktif olup olmadığını test etmek gerekir. Instant kuru maya kadar kuvvetli olmadığı için de daha fazla miktarda kullanılır. kuru mayayı kullanmak isterseniz onun da formülü şu


40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya (yani yaklaşık olarak tarifte belirtilen aktif kuru mayanın üçte ikisi kadar aktif kuru maya kullanacaksınız)


Özetle, Ana formül şu
100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder