TARİFLER

12/15/2013

Kıymalı lazanya

Kıymalı lazanya




Malzemeler

Kıyma sosu için
250- gr kıyma
50-ml çiçek yağı
½  ince burnuaz kıyılmış kuru soğan
1- diş ince kıyılmış sarımsak
2- adet defne yaprağı
1- adet ince kıyılmış domates
1- dolu kaşık domates salçası
100- gr rende dil peyniri yoksa taze kaşar
Bir tutam kuru fesleğen
Bir tutam kimyon
Yeterince tuz ve karabiber

Peşamel sos için
50- gr tereyağı
50- gr un
250- ml süt
Bir tutam muskat
Yeterince tuz ve beyaz biber

Lazanya hamuru için
250- gr un
2- adet yumurta
30- ml zeytinyağı
Yeterince tuz ve bir çorba kaşığı ılık su

YAPILIŞLARI

Kıyma sos yapılışı
Bir tencerede  çiçekyağında kıymayı biraz kavurun sonra soğan ve sarımsakları ilave edin. Pembeleşince salçayı ekleyip biraz daha kavurun , sonra domatesleri katın ve 5 dakika daha  
Soteleyin ,üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve tuzu , karabiberi , defne yaprağı , kimyon
Ve kuru fesleğeni ekleyin. 25 dakika kadar pişirin

Peşamel sos yapılışı
Bir tencede tereyağını eritin ve unu ekleyin ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun, beş dakika kadar kavrulmuş unu bekletin biraz soğusun  sonra üzerine sıcak sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştırıştırın (topaklanma olmaması için süt sıcak ise kavrulmuş un ılık veya biraz soğuk olması gerekir) sonra tuz ,beyaz biber ve muskatı rendeleyin ve karıştırın.Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.

Lazanya hamuru yapılışı
Mikserin kazanına unu , yumurtaları , zeytinyağı , tuzu ve ılık suyu koyup beş dakika kadar
Yoğurun.hamurunuzun kıvamı su isterse bir kaşık daha ekleye bilirsiniz. kazandan alıp bir
Mermer veya tepsi içinde üzerini örtüp 25 dakika kadar bekletin.Mikserininz yoksa aynı işlemi bir çukur çelik kap içinde veya mermer üzerinde yapabilirsiniz.
Makarna açma makineniz var ise hamurunuzu önce merdane ile biraz inceltin sonra 2 munara
İle  inceltin ve kesip  lazanya yaprakları elde edin.Makineniz yok ise hamuru üzerine un serperek mardane yardımıyla açın. Yufka kalınlığında açıp istediğiniz büyüklüklerde kesin. Tencerede bol su kaynatın. Suyun içine iki çorba kaşığı  çiçek yağı ve tuz ekleyin .kaynayan suda lazanya yapraklarını 1-2 dakika haşlayıp süzgeç yardımıyla buzlu suya çıkarınız ve sonra süzgeçe alınız.

Yapılışı
 Bir fırın kabını yağlayın ve  bir sıra haşlanmış lazanya yaprağı  dizin.lazanyaların üzerine çok az peşamel sos dökerek yayın.tekrar lazanya yaprağı dizin , üst üste iki kat sonra peşamel sos dökün ve  üzerine kıymalı harçtan dökün ,rende dil veya kaşarın birazını  yayın. Üzerine tekrar lazanya koyun.tüm sos ve lazanya biteme kadar bu işleme devam edin.ve iki kat kıyma sos ve rende peynir olsun.Son olarak en üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve 30 dakika kadar 165 derece ısınmış fırında pişirin.sonra kalan kaşar peyniri rendesini üzerine  serpin ve fırında üzeri kızarınca çıkarın .10 dakika kadar bekletin ki lazanyalar yumuşasın.
Dilimleyip sıcak olarak servis yapınız.
 






11/30/2013

Kestane çorbası

Kestane çorbası

Malzemeler

1- kğ  kestane
50- gr tereyağı
1- çorba kaşığı un
20- ml beyaz şarap
Bir tutam tarçın
Bir tutam yeni bahar
Bir dal biberiye
1- litre  tavuk suyu
50- gr krema
Yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı

Kestanelerin sırtına bıçakla çarpı işareti  yapın ve suyun içinde 20 dakika bekletin sonra suyun içinden çıkarıp  200 derece fırında veya ızgarada iki tarafını cevirip pişirin ve ayıklayın.Bir tencereye tereyağını koyup eritip unu kavurun.önce beyaz şarapı sonra Sıcak tavuk suyunu  ilave edin ve çırpın çorba kıvamına getirin.
Tuz ,karabiber , biberiye ,tarçın ve yeni baharı ekleyip biraz kaynatınız.
Bir tel süzgeç ile süzün ve tekrar tencereye koyun ve kremayı ekleyin , çorbanız kahve renginde olsun ve bir dakika kadar çok az kaynatın. ayıkladığınız kestaneleri ince ince kıyın ve çorbanın içine ilave ediniz. Yanında ince tost melba ile servis yapabilirsiniz



11/29/2013

Rösti patates

Rösti patates






Malzemeler

1- Adet patates
20- ml çiçek yağı
Yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı

Patatesi kalın bir rende ile rendeleyin ve bir defa yıkayın.
Rendelenmiş patatesin  nişastaları çıkmasın çok yıkamayın.Elinizle sıkıca sıkarak suyunu iyi çıkarınız hiç suyu kalmasın. bir kabın içine alın ve tuz ,  karabiberi  ekleyip karıştırın.Bir teflon tavada çiçek yağını ısıtın içine patates rendelerini ekleyin.Bir , iki defa karıştırın  ve sonra spatula ile düzeltiniz.Her tarafı aynı kalınlıkta olsun.Sonra iki tarafını cevirip  orta  ateşte pişirip kızartınız.sıcak olarak servis ediniz.İsterseniz pişirirken içine kolay erimeyen
Peynir çeşitlerinden ilave edip peynirli veya ( havuç / ıspanak / mantar / ) gibi sebzeli de
Yapabilirsiniz.


Pilic Emense

Pilic Emense

Malzemeler

150- gr Emense doğranmış tavuk göğsü
50- gr kıyılmış mantar
20- gr ince kıyılmış kuru soğan
20- gr çiçek yağı
50-ml demi glace sos
20- ml kırmızı şarap
20- ml krema
Yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı

Wok tavayı ateşde ısıtın ve çiçek yağında emense doğranmış
tavuk göğüslerini  soteleyin.kıyılmış soğanları ilave edip pişirin.
Kıyılmış mantarları ekleyin.kırmızı şarapı döküp çektirin.
Isıtılmış demi glace  sosu ekleyin ve karıştırın ve biraz kaynatın.
Tuzu ve karabiberi ekleyin ve kremayı döküp karıştırın ve çok az kaynatıp
Sıcak olarak servis yapın yanında rösti patates ile servis yapabilirsiniz.




Mantar Çorbası

Mantar Çorbası













Malzemeler

4-5 adet taze mantar
40.gr tereyağı
1.çorba kaşığı un
1.kahve fincanı süt
1.çorba kasesi varsa mantar suyu yoksa sıcak su
Yeterince tuz ve beyaz biber
Az kuru feslegen
Az limon peper

Yapılışı

Çelik bir tencerede tereyağını kısık ateşde eritip unu kavurun.
Sütü ilave edin ve devamlı karıştırıp kaynatın.
Sonra sıcak mantar suyunu veya sıcak suyu ilave edin ve karıştırın.
Mantarları ince ince kıyın ve çorbanın içine ekleyin
Yeterince tuzu , beyaz biberi , kuru fesleğeni ve limon peperi ilave edin.

Yanında bruschetta veya krotan ekmek ile servis ediniz.

11/22/2013

Dana Rosto Tarifi


Dana Rosto Tarifi  




Malzemeleri:

2-kg dana nuar eti
20-ml çiçek yağı
1-adet kıyılmış  havuç
1-adet kıyılmış kuru soğan
3-adet  doğranmış domates
2  diş kıyılmış sarımsak
3-tane defne yaprağı
1-adet kıyılmış ufak kabak
1-dalkıyılmış  kereviz
5-6  tane karabiber
30-gr  kadar domates salça
300-ml et suyu
Bir tutam kimyon
Yeterince tuz

Yapılışı

Varsa ızgarada , yoksa çiçek yağını bir tencereye koyarak kızdırın.
Daha sonra rostoyu kızgın yağda her tarafı pembeleşinceye kadar 20 dakika kadar mühürleyin. Nuar kızarınca  havuç, soğan, sarımsak,kereviz , kabak , defne yaprağı , kimyon , tuzu  ve karabiberleri  ilave edin.Sebzeler ölene kadar yaklaşık olarak 10 dakika kavurun.salçayı ilave edin ve biraz kavurun.Soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domatesleri ilave ederek karıştırın. Domates iyice eriyene kadar pişmeye bırakın.Domatesler eridikten sonra sıcak et suynu  ilave ederek tencerenin kapağını kapatın.Et yumuşak bir hal alana kadar 2  saat kadar hafif ateşte pişirin.pişince sosun içinden çıkarıp eti dilimleyin.etleri tabaklara  alın.Tenceredeki etin suyunu sebzeleriyle birlikte blenderde çırpın  koyu bir sos kıvamı alsın.
Sosu etlerin üzerine dökün ve yanında patates püresi ile sıcak servis yapın.

Ahtapot ızgara

Ahtapot ızgara

Malzemeler

3-kg  dövülmüş Ahtapot
1-adet kuru soğan
1-baş sarımsak
1-kahve fincanı konyak yoksa beyaz şarap
1-adet limon suyu
Yeterince tuz
Üzerine çıkacak kadar su

Yapılışı

Ahtapotları , varsa bir düdüklü tencereye yoksa normal bir tencerede
Soğan , sarımsak , konyak veya beyaz şarap , limon suyu , tuzu ve suyu ekleyip ahtapotları haşlayın. Haşladığınız suda veya buzlu su ile biraz  soğutun.Izgarada iki tarafını pişirin.
Vantuzlarını dökmeden sıcak olarak garnitür sebzeler ile ve üzerine sızma zeytinyağı döküp servis yapın